Cikkek

Repedezett kutyatalp

A kutya talpán a bőr strapabíró és ellenálló. Bírja a hideget, a meleget, a fagyot, a sarat, de még  a köveket is.

Valamennyire ez azért szokás kérdése is: gondolj csak a földeken dolgozó gazda kérges tenyerére és a zongoratanárnő finom bőrére! Így a bent tartott kutyák talpbőre kevésbé bírja a köves hegyi talajt, mint az ott élő, dolgozó pásztorkutyáké.

De két dolgot egyik kutya bőre sem bír ki: a téli, felsózott utakat és kutyaterapia - cipoa nyáron felforrósodott aszfaltot. Márpedig, ha bármelyikre is ráviszed a kutyád, készülj védelemmel! Zsebkutyák mehetnek a táskába, de a többieknek kell a cipő- tetszik vagy sem.

A kutyáknak eleinte többnyire nagyon nem tetszik: egy bokkoló, rugdosódó ló hozzájuk képest kutya füle, és ha nem hajolsz el, akár orrba is rúgnak. Persze, nem szándékosan, csak hogy szabaduljanak szorító terhüktől.

Fontos, hogy a jó méretet válaszd kedvencednek, és hogy az elején kitartó és türelmes legyél vele, míg megszokja. Van, aki szerint nem szabad hangosan nevetni a birodalmi lépegetőhöz hasonló, megszeppent arcú kedvencen, mert megsértődik…

Gyógynövényes szemmel nézve a probléma ott kutyaterapai-repedezett talpvan, amikor a talp bőre sérül. Akár fagyástól, akár só miatti kimaródástól. Fontos megkülönböztetni a nyílt sebet, az égési sérülést és a horzsolást. Nem mindegy, hogy fertőtleníteni vagy hámosítani kell a sebet.

Égési sebekre beválik az orbáncfű piros olaja, míg hámosításra nagyszerű a levendula vagy a körömvirág kenőcs. A kamilla gyulladáscsökkentő, míg sebfertőtlenítésre az ezüst kolloid oldata vagy valamelyik hagyományos fertőtlenítő hatású gyógyszer a legbiztosabb megoldás.

És még valami, amit sokan kihagynak a számításból: azok a talppárnák sokkal érzékenyebbek bármire, amelyek eleve ki vannak száradva, repedezettek. Ez a folyadékháztartás gyengeségének és az anyagcsere zavarának következménye sokszor.

Ha nem vagy 100%-ig biztos abban, hogy kutyádnak milyen gyógynövényt és hogyan használj, akkor inkább kérdezz szakembert! A fitocanini munkatársai örömmel válaszolnak kutyás-gyógynövényes kérdéseidre!

A témáról a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashatsz bővebben.

Forrás: fito-store.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről
kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

To Top