Kutyakozmetika

A kutyakozmetika a négylábúak tisztántartásával, ápolásával, valamint a kiállításokon versenyző kutyák szőrzetének a fajtajelleget hangsúlyozó nyírásával foglalkozik.

Korábban a kutyát nem kedvencnek tartották, hanem munkára. A tökéletes munka érdekében ápolták és tartották karban a kutya szőrét. Elsősorban a vadászkutyák és a pásztorkutyák szőrét nyírták. Tudatosan a 15. században kezdtek foglalkozni a kutyák szépítészetével, de akkoriban már a kutyákat kedvencként is tartották. A szőrápolás esztétikai szándékkal történt. Lovász mesterek foglalkoztak a kutyák szőrének ápolásával.

A kutya szőrének ápolása a 20. század elejére már foglalkozásszerűvé vált és ezzel egy időben jelentek meg a kutyakiállítások. A tenyésztők, kiállítók, igyekeztek az adott kutyafajtát bemutatni a kiállításokon.

Napjainkban már hivatásszerűen végzik a nyírást, tenyésztőkből alakultak ki a kutyakozmetikusok.

Célja már nem csak a szépségápolás hanem kiegészül higiéniai, egészségügyi tevékenységekkel is. Lényege hogy a kutya testi hibáit minél inkább palástolja. A kutyakozmetikus a szőrelőkészítés során igyekszik eltüntetni a kutya hibáit, de a szépet is kihangsúlyozza. (wikipedia)

To Top