Cikkek

Masszázzsal az ízületi problémák ellen

A kutyáknál hasonlóan, mint az embereknél sok esetben fordulhatnak elő ízületi problémák. Ezek több okból is kialakulhatnak: függ a fajtajellegtől, mérettől, kortól és egyéb tényezők is befolyásolhatják az ízületi betegség kialakulását, amik más-más formában jelentkeznek.

Azonban nem árt tudni, hogy a legtöbb ilyen probléma orvosolható úgynevezett konzervatív kezelésekkel is. Nem szükséges azonnal műtéti beavatkozás, illetve drága gyógyszeres kezelés. Sokszor már masszázzsal, vagy más terápiás kezeléssel is orvosolhatjuk a problémát, vagy nagyon sokat javíthatunk a kutyus állapotán, sőt sok esetben teljesen meg is szüntethetjük a problémát.

terápiás kutyamasszázsAz állatorvosok tapasztalatai szerint, a problémák már kölyökkorban kialakulhatnak. Ennek oka, hogy a növekedési periódusban sokkal érzékenyebbé válnak az ízületek. Ez különösen 8-9 hónapos korban jelentkezik, mikor az intenzív fejlődés akár ízületi fájdalmat is okozhat. Saját tapasztalatom szerint ez a nagytestű fajtákra még jellemzőbb. Az ok eredhet a hiányos táplálásból (kevés kalcium és vitaminok), illetve a növekedési problémákból, amelyek olyan laza ízületekhez vezetnek, amik később nem bírják el a növekedéssel járó terhelést. Az ilyen ízületi fájdalmaknak hosszas a lefolyása, ugyanis a fájdalom körbemegy az egész testen: az egyik lábat követi a másik és így tovább. Legjellemzőbb részek a mellső láb könyök része és a csípő környéke. Ilyen esetben nagyon szépen kezelhető a probléma masszázzsal, annak fájdalomcsillapító hatása miatt. A masszázst, kiegészítve megfelelő táplálással felhasználhatjuk az ízületek állapotának javítására, hiszen a masszázs szervezetre gyakorolt regeneráló hatása közismert.

terápiás kutyamasszázsA felnőttkori ízületi megbetegedések fajtái főleg a kistestű, hosszú gerincű kutyákat érintik. Náluk gerincízületi probléma jelentkezhet, mivel a test súlya a gerincet terheli, ami gyakran bénuláshoz vezethet. Sokszor akár a gerincsérv kialakulásának is forrása lehet, ha az ilyen fajtájú kutyus, pl. tacskó sokat jár, futkos a lépcsőn, vagy ugrál az ágyról, kanapéról. Ilyen esetben szintén tudunk fájdalmat csillapítani a masszázzsal, és ha már kialakult a baj és műtétre került sor, akkor a masszázsnak az ez után következő rehabilitációban is kiemelt jelentősége van.

A felnőttkorban megjelenő ízületgyengeség függ a kutya fajtájától, alkatától is. Eme okok miatt jelentkező csípőízületi problémák, pl. németjuhászoknál, boxereknél, rotweilereknél vagy egyéb más nagytestű kutyáknál a legjellemzőbb, hiszen ezek a fajták erre való hajlammal születnek. Legtöbb esetben a kutyus nem bénul le csak a járása deformálódik, „ugrálóvá” válik. Amikor ezek a tünetek megjelennek, azonnal elkezdhető a masszázskezelés és ez által könnyebbé tehetjük a kutyánknak a napi mozgását. Rendszeres masszázzsal pedig kiválthatjuk akár a gyógyszeres kezeléseket is! Ezzel egy rakás egyéb probléma megelőzhető.

 

A következő életszakasz az öregkor. Ekkor a kutyáknál hasonló ízületi problémák jelentkeznek, mint az embernél, például a kopások, reumatikus problémák, melyek megkeseríthetik a kutyus és a gazdi életét egyaránt. Az öregkori ízületi betegségek kialakulása függ a kutya tartásától is, mert például egy betonkennelben tartott kutyának öregkorában gyakran vannak ízületi problémái. Az idős kutyákat kímélni kell a fárasztó munkavégzéstől, a lépcsőzéstől és a futtatástól. A rendszeres masszázs ebben az esetben is csodákra képes! Segítségével megkímélhetjük kutyusunkat a szteroidos kezelésektől, valamint a fájdalomcsillapítás hatására az élete kellemesebbé is válik.

ebcsont masszázs odúEbben az időszakban érdemes a megelőzésre helyezni a hangsúlyt. A nagytestű kutyáknál 7-8 éves korban érdemes elkezdeni a masszázst az időskori ízületi problémák elkerülése érdekében. Innentől kezdve ez egy rendszeres masszázskezelést jelent, ami nagyon kellemes a kutyusoknak és szeretni is szokták (de erről majd később részletesen írok). A rendszer nem feltétlenül jelenti a napi elfoglaltságot. Ha időben elkezdődik a kezelés, akkor a havi egy-két alkalom is megfelelő lehet.
Ezt persze kutyája és gazdija válogatja!

Ha felfedeznek bármilyen jelet kutyájukon, ami ízületi problémára utalhat, konzultáljanak egy állatorvossal vagy keressenek meg az Ebcsont Masszázs Odúban! Minden kérdésükre a legjobb tudásom szerint válaszolok.

Még jobb, ha te magad tudod elvégezni a masszázskezelést a kutyusodon, mert segíti a kettőtök közti jobb kapcsolatot. Ebben segítünk neked 2018 január 27-én a gazdik számára tartott tanfolyamunkkal, melyről bővebben olvashatsz az Ebcsont Masszázs Odú honlapján.

 

Schmidt Henry
Terápiás kutyamasszőr, reflexológus
Ebcsont Masszázs Odú vezetője
Ebcsont Masszázs Odú

Forrás: Ebcsont Magazin

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről
kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

To Top