Cikkek

Masszázstippek a télre

masszázstipp télre

Újra itt a tél, közelednek az ünnepek, a hőmérő egyre hidegebbet mutat! Mi is egyre jobban behúzódunk a meleg, meghitt szobába, de kis kedvencünk ekkor is igényli a sétát és a foglalkozásokat, vagy akár a kirándulásokat a szabadban. Van néhány kedves megoldás, hogyan tegyük elviselhetővé a hideg hó és fagyott talaj kellemetlen hatásait.  Fontos az is, mit tehetünk, hogy idősebb kutyusunkkal is biztonsággal nekivághassunk a sétának akár hideg időben is.

Számos alternatív módszert kínál számunkra az internet, kezdve a téli kutyaruházattól, a különböző melegen tartó szerekig, krémekig.
Mégis az egyik legjobb módszer, ami ősidők óta a leghatékonyabb megoldást kínálja a hasonló helyzetekben az a masszázs.
Ki ne érezte volna jól magát, mikor az átfagyott végtagjait átdörzsölve érezte, ahogy a vérkeringés visszatér az elgémberedett területre és a meleg szinte átjárta egész testét? Ez az érzés a kutyáknak is kellemes lehet és még nagy szaktudást sem igényel az ehhez szükséges masszázs végrehajtása.

De először is vizsgáljuk meg, mik lehetnek a legfőbb problémák!

A tél nehézségei közül a nagy hideg jelenti a legnagyobb veszélyt kutyáink számára. Viszont mindenképpen különbséget kell tennünk a lakásban és a kertben tartott kutyák között.
A kint élők, ha megfelelő helyük van, alkalmazkodni tudnak az egyre alacsonyabb hőmérséklethez, vastagabb, dúsabb bundát növesztve, illetve a bőr alatt vastagabb zsírréteget felhalmozva védekeznek a hideg ellen. Ennek tökéletes végrehajtásához fontos, hogy a kutya ne legyen vizes, a bundája száraz maradjon. Ehhez elegendő egy megfelelő kutyaház, illetve megfelelő táplálás. Ha azonban ezt nem tudjuk számukra biztosítani, akkor könnyedén megfáznak, vagy kihűlnek. A kihűlés elkerülhető rendszeres, folyamatos (akár napi szintű) masszázzsal. Továbbá a masszázs gyorsíthatja a megfelelő táplálék beépülését is, amely a hízást eredményezheti.
teli masszazs - ebcsontoduA lakásban tartott kutyák viszont a benti meleghez alkalmazkodnak. Amikor a szabadba mennek, nagyobb megterhelést jelent a szervezetüknek a hideg. A legtöbb, megfelelő egészségi állapotú, jól táplált, dús szőrű kutya jól viseli a hideget, főleg ha eleget mozoghat. Azonban az idős, nagyon sovány vagy beteg állatok nehezebben alkalmazkodnak az alacsony hőmérséklethez. A benti kutyák esetében tehát még fontosabb lehet a masszázs, hiszen előfordulhat, hogy kevesebbet tudnak mozogni és jóval nagyobb hömérséklet különbségeket kell a szervezetnek elviselnie.

téli masszázs - ebcsontodu

A séták előtt kezdjük el bemelegíteni az izmokat, két kezünkkel közrefogjuk azt a területet a kutya testén, amit át akarunk masszírozni és finom, de gyors körző mozdulatokkal átdörzsöljük az izmokat. Főleg a végtagokon érdemes elvégezni a masszázst, de a test egyéb részein is jót fog tenni. Egészen addig kell dörzsölgetni az izmokat, míg azt nem érezzük, hogy átmelegedett a terület a kezünk alatt. A hosszabb séták után, vagy ha túl hideg volt odakinn, akkor visszaérve a lakásba újra megismételjük a folyamatot és ekkor a végén az összes ízületet érdemes átmozgatni kicsit a lábakon felfelé haladva. A nagy hidegben ugyanis ezek a részek is bemerevednek. Ugyan így érdemes tennünk az udvari kutyák esetében is akár napi szinten.

téli masszázs - ebcsontodu

További problémát jelentenek a megbetegedések, amelyek a téli időszakban még nagyobb problémát jelenthetnek. Ezek közül legjellemzőbbek a hideg idő okozta egészségügyi problémák, mint a megfázás, torokgyulladás stb. A kutyák gyakran megeszik a hideg havat vagy kapkodnak hógolyó után. Ezek okozhatnak torokgyulladást, utóbbi pedig akár a gyomrukat is megterheli. Torokgyulladásnál a kutya lázas lehet, nehezen nyel, köhöghet, étvágytalannak tűnhet vagy öklendezik. A gyomorgyulladásnál naponta többször hányhat a kutya, akár véreset is. Ha ilyen tüneteket tapasztal, akkor a masszázst is fel kell sajnos függeszteni egy időre. Ebben az időszakban főleg a szukák problémája, hogy könnyen felfázhatnak, hólyaghurutot kaphatnak. A betegség legjellemzőbb tünete a gyakori vizelési inger (súlyos esetben véres vizelettel), előfordulhat fájdalom is. A betegség jelentkezhet hosszas havon, hideg földön való fekvést követően, de a kis termetű, alacsony kutyák hasa egy szokásos séta során is végig érintkezik a hóval.

Nehezíti a helyzetet, hogy kedvenceink hasát a legtöbb kutyaruha sem tartja melegen. téli masszázs - ebcsontodu
Ebben az esetben sem ajánlott a masszázst erőltetni. Probléma lehet még, ha kutyánkat télen kell műteni vagy egyéb okból van rajta seb, a hideg és a hó hátráltatja a gyógyulást. A sérült részt óvni kell, a frissen képződő hegszövet érzékeny, könnyebben fagy meg, kevésbé ellenálló.

Fontos az idős kutyákra történő odafigyelés a tél közeledtével, mert ők még nagyobb veszélyben vannak. Ha már kevesebbet tud mozogni, ha nem tud eleget hízni, vagy legyengült, akkor sokkal fogékonyabb lehet a betegségekre. Ilyen problémáknál érdemes a szervezet felerősítésével kezdeni. Ehhez megfelelő gyógynövényekkel, illetve táplálással lehet hozzákezdeni, továbbá a kondíció javításával.
A masszázsok segíthetnek minden esetben. Egyrészt megfelelően kondicionálja a szervezetet, amely az immunrendszer megerősödéséhez vezet, másfelől segíti a gyógynövények és táplálék beépülését a szervezetben, így ezek sokkal mélyebben és hatékonyabban tudnak működni.

Azért, mert alacsony a hőmérséklet, vagy nagy a hó még nem kell teljesen felhagyni a kedvenc tevékenységeinkkel, sporttal, kirándulásokkal, vagy a nagyobb sétákkal. Viszont jobban oda kell figyelnünk egy két dologra. A hideg időjárás lényeges változást hoz létre a testünkben, izmainkban, így a kutyákéban is. Sokkal fáradékonyabbá válik és az energia felhasználás is megnőhet. Fontos tudnunk, hogy a hideg beálltával az izmok tónust váltanak és 7 celsius fokonként mindig egy tónussal merevebbé válnak, ezért jobban oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan tartjuk karban őket.

téli masszázs - ebcsontoduTélen a sportoló kutyáknál fokozott figyelemmel kell bemelegíteni edzések előtt. A végén pedig még nagyobb a jelentősége a nyújtásnak, lazításnak. Ezekhez a masszázs a legmegfelelőbb eszköz.  A hidegtől a talaj is változik és az izmokra gyakorolt hatása ilyenkor sokkal intenzívebb, vannak olyan izomcsoportok, amik különösen szeretnek elmerevedni, „beállni” az edzés végére ettől. Ezekre az izmokra a kutyánk masszírozásánál is érdemes nagyon odafigyelni, mert ha az izmok rendben vannak, akkor sok egyéb problémát meg tudunk előzni. A sérülések az izomegyensúly megborulása miatt alakulnak ki, az egyik letapad, gátolja a párja mozgását és idővel ebből a mozgásterjedelem változásból alakul ki valamilyen sérülés.

Fontos, hogyha sokat edzünk a kutyával télen is, vagy nagyokat kirándulunk, megerőltetjük az izmokat, akkor a karbantartásukról sem feledkezhetünk meg. Itt is fontos a szakképzet masszőr bevonása a történetbe.

téli masszázs - ebcsontodu

Vannak esetek ahol speciális masszázskezelésre lehet szükség, melyhez szakember segítségét kell kérni. Ma már számos Terápiás kutyamasszőr van országszerte, akik kitűnő kezelést tudnak adni az ilyen kutyáknak, illetve elérhetők olyan képzések, ahol elsajátíthatok azok a technikák, amelyeket ilyenkor alkalmazni kell. De akár egy általános masszázs is megtanulható, mellyel a saját kutyánk karbantartható. És nem csak a hideg évszakban! Látogassa meg honlapunkat és érdeklődjön masszőreink, képzéseink felöl.

 

Schmidt Henry
Terápiás kutyamasszőr, reflexológus
Ebcsont Masszázs Odú vezetője
Ebcsont Masszázs Odú

Forrás: Ebcsont Magazin

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről
kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

To Top