Cikkek

Megfázás kutyáknál

kutyaterapia.hu

Maga a nyálka fontos célt szolgál, tudniillik a légcsőbe került allergén anyagok, illetve a baktériumok elleni védelmet szolgálja.


Magába zárja a megbetegítő anyagokat, hogy azok ne juthassanak el a mélyebben fekvő szövetekig. A tüsszögés és a köhögés fontos funkcióval bírnak: segítségükkel igyekszik az állat a légutakban található nyálkát kijuttatni a külvilágba. A nyálka termelődése és kiürítése tehát egyaránt fontos és hasznos dolog. A nyálka minősége (színe, szaga, állaga) sokat elárul a belső részek állapotáról.

A fehéres színű, hígan folyó, esetleg habos nyálka „friss” megfázás után kialakuló nyálkára utal. Ha sárgás-zöldes a nyálka, kellemetlen szaga van, és ragadós, akkor a bakteriális felülfertőződés megtörtént. Bizonyos esetekben asztmás jellegű nehezített légzés is felléphet a kutyánál. Ha ez a légutakban lerakódott, légzést akadályozó nyálka miatt alakult ki, akkor egy gyógynövényekkel is kezelhető állapotról van szó. Ezekben az esetekben más jellegű gyógynövény-keverék fog segíteni.

Ha a kutya gyakran megfázik, akkor mindenképp javasolt immunerősítő anyagokat etetni vele, például bíbor kasvirágot. Az immunerősítés kasgyökérrel láz ideje alatt ellenjavallt, sokkal inkább megelőzésre való (tavasszal, ősszel), illetve krónikus állapotokban használjuk, kúraszerűen.

Menhelyekről elhozott kutyák igen gyakori betegsége a kennel köhögés. A láztalan állapot többnyire száraz, időnként azonban nedves (produktív) köhögéssel jár. Ennél a fertőzésből kialakuló betegségnél nagy hangsúly van a kutya természetes védekező képességének helyreállításán. Ha egy egyszerű házi recept (pl. kasgyökér, fokhagyma, kakukkfű, kamilla) teája nem válik be 5-10 nap alatt, akkor speciális gyógynövény recept javasolt.

TÜNETEK

  • enyhe hőemelkedést vagy lázat követő megfázás
  • krákogás, köhögés, tüsszögés, orrfolyás
  • nyálka az alsó és/vagy felső légutakban
  • fehéres, vagy világos színű, folyós állagú nyálka
  • sárgászöld, ragacsos, büdös nyálka
  • por/ pollen/ kipufogó gáz/ füst/ vegyszer allergia miatt krónikussá vált nyálka (orr, légcső, tüdő)
  • tüdőgyulladásból visszamaradt nyálka

GYÓGYNÖVÉNYES KEZELÉS

A köptető és nyálkaoldó gyógynövények keveréke segít a légutak kitisztításában, a köhögés megszüntetésében és a nyálkahártya allergiájának csökkentésében. Ha a kutyánál a nyálkát egy tipikus megfázás okozta, akkor elegendő egy kúrát csinálni a herbákkal, és amint tünetmentes a kutya, a kezelés abbahagyható. Amennyiben egy állandó légúti irritáció a bűnös a nyálka kialakulásában (pl. cigarettafüst a szobában, közeli autóút szennyezett levegője, dohos-poros szoba, stb.), akkor hosszú távon érdemes gyógynövényekkel etetni a kutyát (és gazdáját).

Ez a recept eredetileg a kehes lovaknak készült: sok ló életét megmentette, aki allergiás volt valamire a környezetében (pl. por és ammónia az istállóban), majd ezek a lovak életükig végégig ették, és eszik ma is a gyógynövényeket. Hosszú távon is tehát biztonságos mindenkinek, aki krákog, köhög a szennyezett levegőtől vagy nyálkásító ételektől.

A témáról a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashatsz bővebben.

Forrás: fito-store.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről
kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

To Top