Cikkek

Masszázstippek tavaszra

Ahogyan az emberek, úgy a kutyák is nehezen viselik az időjárás változásit. Rájuk is jellemző a depressziós hangulat és a tavaszi fáradtság. Az ilyen tünetek megszűntetésére alkalmas egy frissítő jellegű masszázs.

Természetesen a masszázs egyéb más szempontból is hasznos lehet a tavaszi időszakban. Mivel a téli időjárás nem volt mindig kedvező a hosszú sétákhoz, nem tudtuk kutyánkat megfelelőképpen átmozgatni, megfuttatni. Ez különösen igaz a lakásban tartott kedvencekre. Így tehát az izmok kissé el vannak satnyulva, gémberedve. Nem beszélve a többletsúlyról, amit a tél folyamán esetleg elraktározott a kutyus, ami egyébként egy természetes folyamat része. Mégis a nehezebb testalkat megterhelheti az ízületeket és a szalagokat, amikor hirtelen több terhelés éri őket.

kutyaterapia.hu

Mielőtt nekiindulunk a jó időben a nagy kirándulásoknak, hosszú sétáknak vagy a sportolásnak a kedvencünkkel, nem árt felkészíteni őt ezekre. Ez különösen igaz az idős vagy sérült kutyusokra, mert náluk még inkább hasznos az előkészület. A felkészülés egyik legjobb módja a masszázs, mert minden aspektusból hasznos segítséget tud nyújtani. Ahogy fentebb is írtam, ilyenkor leginkább a frissítő masszázsok a leghatékonyabbak, mert ezek segítik a szervezet megújulását a legjobban. A kezelés hatására fokozódik az anyagcsere, ennek hatására beindul egy fogyási, zsírégetési folyamat és a normál testsúlyt már könnyebben mozgatja a kutya. Így nem fog megterhelődni az izület és a szalagok, tehát megelőzzük a sérüléseket. Másrészt a rendszeres masszázs regenerálja a sejteket, és a salakanyagok, valamint a téli időszakban felgyülemlett méreganyagok kiürítésében is szerepet játszik. A kutyáknál is úgy, mint az embereknél a táplálékkal és vízzel rengeteg méreganyag felhalmozódhat a szervezetben. De a városi életből kifolyólag például a légszennyezés is hatással van rájuk is. Normális körülmények között a kutya a táplálkozás révén ki tudná tisztítani a szervezetét, de a betondzsungelben erre kevés esélye van. Akik a természethez közeli élőhelyen tartják a kutyájukat, azok egyöntetűen beszámolnak arról, hogy a kutyájuk legelészik a réten akár egy bárány. Ilyenkor a bejutatott gyógynövények végzik a tisztítást, ami egy ösztönös folyamat az állatnál és ennek kellene működnie minden esetben. De lássuk be, a városban erre nem sok esély van még ott sem, ahol kijelölt kutyafuttató van. Tapasztalataim szerint ezek is csak maximum poros terek, amelyeknek egyetlen előnye, hogy nem betonozottak. Viszont masszázzsal elő tudjuk segíteni azokat a folyamatokat, melyek segítik a méreganyagok kiürítését.

Fontos, hogy mielőtt nekiindulunk kutyánkkal egy hosszabb kirándulásnak vagy elkezdünk vele kint a szabadban sportolni (agility, örzö-védő, erőversenyek,stb..), készítsük fel az izmaikat a fokozottabb megterhelésre. kutyaterapia.huA téli elgémberedett izmok újra munkára fogásának legjobb módszere a masszázs. Hatására a vérkeringés fokozódik, a szakértő masszázzsal lokalizálni tudjuk a különböző területek vérbőségét, ennek hatására a bennük szállított tápanyag miatt jobban fejlődnek az adott területen az izmok. És a kisebb sérülések is könnyebben regenerálódnak. Sokkal nagyobb igénybevételre, tartósabb erőkifejtésre képesek, valamint strapabíróbbak.

kutyaterapia.hu

Mindenképp kezelni kell a tavasz beálltával az idősödő kutyusokat. De azokat is, akiknél már kialakultak az időskori izületi bántalmak vagy veleszületett izületi megbetegedésük van, például dysplasia. Ezekben az esetekben elengedhetetlen a masszázs, mert tavasszal sokkal nagyobb fájdalmaik vannak a kutyusoknak. Sajnos az ilyen esetek rendszeres kezelést igényelnek, melyek hatására a fájdalom csökkenni fog és könnyebbé teszi a mozgást, valamint az életösztönt is javítja. Érdemes tehát az ilyen kutyusokat rendszeresen átmozgatni, masszírozni.

Tudom, ez költséges lehet, éppen ezért kezdtük el oktatni ezt a módszert, hogy akinek ilyen, rendszeres segítségre lenne szüksége, az otthon, a szerető gazditól is megkaphassa azt. Ezért, ha a te kutyád is idős, vagy van valamilyen ízületi betegsége, akkor ajánlom, keresd fel a honlapunkat és nézz utána mikor van tanfolyamunk.

Sajátítsd el a gazdis képzést, melynek segítségével te magad tudod kezelni a saját kutyádat rendszeresen, ezzel megkönnyítve mindkettőtök életét…   kutyaterapia.hu

A legjelentéktelenebb esetekben is jótékony lehet egy masszázs. Ahogy a cikk elején írtam, a tavasz beköszöntével a tavaszi fáradtság is felüti a fejét. Ha azt veszed észre, hogy kutyusod a szokásosnál is többet alszik, kevesebbet eszik vagy csak bágyadtabb, nem igazán akar játszani, akkor lehet, hogy a tavaszi fáradtságban szenved ő is. Ilyenkor egy élénkítő masszázs segít visszaadni a frissességét. De ha a depresszió tüneteit véled felfedezni a kutyádon és semmi nem segít, akkor a gazdi szerető érintése, mondjuk szakszerű masszázs formájában, hozzájárulhat a normál pszichés viszonyok visszaállításában.

kutyaterapia.huTermészetesen a masszázs mellett nagyon fontos még a helyes táplálék kialakítása a tavaszi időszakra. Már vissza lehet fogni a zsírosabb tápok, falatok adagolását, ellenben a vitaminokat fel kell venni a táplálékok közé. Igyekezzünk minél természetesebb anyagokkal próbálkozni. Nem biztos, hogy mindig a prémium étkek a legjobbak. A masszázzsal kiegészítve a táplálás és a mozgatás segít az immunrendszer megerősítésében, a frissesség, fiatalság megőrzésében a tavaszi időszakban a kutyáknál is.

Még jobb, ha te magad tudod elvégezni a masszázskezelést a kutyusodon, mert segíti a kettőtök közti jobb kapcsolatot. Ebben segítünk neked a gazdik számára tartott tanfolyamunkkal, melyről bővebben olvashatsz honlapunkon.

 

Schmidt Henry
Terápiás kutyamasszőr, reflexológus
Ebcsont Masszázs Odú vezetője
Ebcsont Masszázs Odú

 

Forrás: Ebcsont Magazin

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről
kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

To Top