Hírek

Hőség és heves zivatarok – így figyelj kutyádra

A korán érkezett nyár nem könnyíti meg a kutyások dolgát, hát még a szinte menetrendszerűen érkező viharok, felhőszakadások!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki a mai nap várható időjárása miatt: hőségre, majd délután heves zivatarokra lehet számítani. A zivatarláncot nagyon erős szél kíséri majd, és akár jégeső is előfordulhat. Az előrejelzés szerint a kánikula szerdára megszűnik, addig viszont nagyon oda kell figyelnünk kedvenceinkre is.

Ha szereted és jót akarsz neki, inkább hagyd otthon!

Legalábbis ahelyett, hogy az autóba zárnád akár csak pár percre is. Hiába a rengeteg figyelemfelhívó kampány, sokan még mindig nem veszik komolyan, hogy a napsütésben, melegben a kocsiban nem szabad állatot hagyni. A felforrósodott járműben hagyott kedvenc akár az életével is fizethet a gazdi hanyagságáért…

A hőségben oda kell figyelni a kutyák biztonságáraA hőségben oda kell figyelni a kutyák biztonságára
Fotó: wagwalking.com

Séta csak árnyékban…

…és lehetőleg nem a déli melegben! Az aszfalt és a fém aknafedők hamar felmelegszenek, könnyen égési sérülést okozhatnak a tappancsokon! A legnagyobb melegben ne vigyük hosszú, aktív sétára, ne sportoljunk a kutyával, hiszen könnyen túlhevülhet, akár hőgutát is kaphat.

Vizet!

Figyelj a hidratálásra! Mindig legyen a kutya előtt friss víz, hogy ha megszomjazik, ihasson. Hasznos lehet, ha a sétára is viszel magaddal egy palack vizet és itatótálkát.

Kerti kutyák

Legyen a kertben olyan hely, ahova behúzódhat a napsütés elől! A vizét is lehetőleg olyan helyre tedd, ahol nem süti a nap, így nem melegszik fel annyira. Ha nincs nagyobb árnyékos terület, engedd be a garázsba, vagy az árnyékos teraszra!

Sok kutya retteg a vihar idejénSok kutya retteg a vihar idején
Fotó: strawfieldpets.com

Ha közeleg a vihar

Szerencsések azok a gazdik, akik kedvencei nem félnek a vihartól, dörgéstől. A félős kutyák gazdijai jó, ha előre felkészülnek. Érdemes lemozgatni a kutyát – sajnos a kánikulában ez nem egyszerű feladat. Ha van rá lehetőség, egy pancsolással, úszással egybekötött séta a legjobb választás ilyenkor!

A vihar közeledtével bekapcsolhatunk zenét, elindíthatunk valamilyen hangosabb háztartási gépet (például egy mosást), ezek segítenek elnyomni a vihar hangjait. Megpróbálhatod kedvenc játékával lekötni a figyelmét a zivatar ideje alatt, vagy épp engedelmes feladatokat is csinálhattok – mindkét aktivitás lefoglalja a kutya figyelmét, ráadásul pozitív élményt szerez a vihar ideje alatt, ami segíthet elhagyni a félelmet.

Az udvaron lévő kutyák számára biztosíts menedéket a jégeső és orkán erejű szél elől! Ha pedig ő is fél a vihartól, jobb, ha zárt térbe viszed, így biztosan nem szökik el félelmében.

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről
kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

To Top