Hírek

Fizessen-e különadót az, aki nem ivartalanítja kutyáját

Az Állatmentő Liga indított nemrég szavazást, hogy megtudja az emberek véleményét: fizessen-e az a kutyatulajdonos külön ebadót, akinek nem ivartalanított kutyája van. A szavazás – bár az eredmény eléggé egyértelmű, mégis sok kérdést felvet.

„Te egyetértenél azzal, hogy fizessen ebadót, akinek a kutyája nincs ivartalanítva?” – hangzik a kérdés az Állatmentő Liga közösségi oldalán. Sok éve már számtalan módszert próbálnak végig az állatvédők, hogy mivel lehet leginkább motiválni azokat a tulajdonosokat, akiknek nem természetes, hogy kutyájukat ivartalanítsák.

A szavazás hamarosan zárul, cikkünk írásakor a válaszolók 77%-a gondolta úgy, hogy az ebadó jogos következmény lenne az ivartalanítást elmulasztó gazdik számára.

Az ivartalanítás előnyei régóta bizonyított tényeken alapulnak, ám sokaknak még mindig nem egyértelmű, a tévhitek még mindig keringenek a köztudatban.

– Ez a szavazás egyelőre csak egy közvélemény-kutatás a ré­szünkről. Lehetséges, hogy az egyedül élő nyugdíjas nénik nem tudnák állni az ivartalanítást, de nekik lehetnének kedvezmények – nyilatkozta a Borsnak Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője. – Viszont gondoljunk bele, hogy ha esetleg bevezetnék az ebadót, sokkal több állatorvosnak kellene foglalkoznia ezzel a beavatkozással, és emiatt lejjebb menne az ivartalanítás ára. –

A Liga adatai szerint évente 15 ezer kutyát altatnak el a gyepmesteri telepeken, emellett pedig az illegálisan működő befogadó állomásokon teljesen ellenőrizhetetlen, hogy mi történik az odakerülő állatokkal.

A legutóbbi kutatás szerint a magyar kutyatartóknál utolsó helyen szerepel az ivartalanítás fontossága, így nem csoda, hogy a növekvő nem kívánt állatállomány hatalmas terhet ró az állatmentőkre. A szavazás során felmerült a kérdés, hogy a plusz adóteher hatására még több kutyától fognak megszabadulni azok a tulajdonosok, akiknek nem éri meg kifizetni a költséget, azonban az Állatmentő Liga vezetője szerint hosszú távon mégis megérné a módosítás, hiszen ebadó nélkül a nem kívánt szaporulatokból folyamatosan kerülnek ki a senkinek nem kellő állatok.

 

Forrás: kutyabarat.hu, bors, Állatmentő Liga

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről
kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

To Top